Ποιες Συσκευές Καίνε το Περισσότερο Ρεύμα;

Γνωρίζεις ποιες είναι οι πιο ενεργοβόρες συσκευές στο σπίτι σου;


Υπάρχουν μερικές συσκευές μέσα στο σπίτι που υποψιάζεστε ότι καταναλώνουν πολύ ρεύμα. Όμως  υπάρχουν και άλλες συσκευές τις οποίες δεν υποπτεύεστε ότι αυξάνουν τον λογαριασμό του ρεύματος κατά πολύ.

Ας δούμε ποιες συσκευές καίνε το περισσότερο ρεύμα.



Πιστολάκι μαλλιών


Παρόλο που μπορεί να μη χρησιμοποιείτε το πιστολάκι για ώρα, πρόκειται για μία συσκευή που είναι εξαιρετικά ενεργοβόρα. Αυτό αποτελεί έκπληξη για πολλούς. Συνήθως τα πιστολάκια έιναι της τάξεως των 1600 με 2400 Watt ακόμα και με 4000 Watt όπως αυτό εδώ! Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι το αντικαταστήσετε με κάποιο άλλο πιο καινούργιο (και άρα καλύτερης ενεργειακής κλάσης) ή να περιορίσετε τη χρήση του. Το πιο αποδοτικό σε σχέση με τα Watt έχει και διαθέτει ιονιστή αλλά και κρύο αέρα είναι το συγκεκριμένο.  

Ψυγείο


Αν έχετε παλιό ψυγείο ο μόνος τρόπος για να μην καταναλώνει πολλή ενέργεια είναι να το συντηρείτε καλά ή να το αντικαταστήσετε. Για να συντηρήσετε το ψυγείο αρκεί ένα καθάρισμα πίσω στη πλάτη του ψυγείου με ένα βουρτσάκι ή μια ηλεκτρική σκούπα ελαφρά για να φύγουν οι σκόνες και φυσικά να έχει 10 με 15 εκατοστά κενό από το τοίχο πίσω.

Όπως συμβαίνει με όλες τις παλιές ηλεκτρικές συσκευές, συνήθως λειτουργούν όλο το 24ωρο και είναι εξαιρετικά ενεργοβόρες. Μην ανησυχείτε για τα χρήματα που μπορεί να ξοδέψετε σ’ ένα καινούργιο ψυγείο καθώς θα κάνετε απόσβεση μέσα σε μόλις δύο χρόνια.
Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο μπορείτε να μειώσετε την κατανάλωση ενέργειας σε ό,τι αφορά στο ψυγείο είναι να ελέγξετε τη μόνωση της πόρτας του. Βάλτε ένα κομμάτι χαρτί στην πόρτα και κλείστε την. Αν το χαρτί μένει στη θέση του τότε η πόρτα είναι καλά κλεισμένη και μονωμένη. Διαφορετικά μάλον χρειάζεται αλλαγή. 
Επίσης προσπαθήστε να μην ανοίγετε συνεχώς το ψυγείο σας και αν το ανοίγετε να μην το αφήνετε για πολλή ώρα ανοιχτό γιατί έτσι χάνεται η ψύξη από μέσα και καταναλώνει περισσότερη ενέργεια για να φτάσει την επιθυμητή θερμοκρασία .
Ένα καλό μοντέλο ψυγείου με δείκτη οικονομίας Α+++ το οποίο το έχω πάρει και εγώ και με έχει βγάλει ασπροπρόσωπο είναι αυτό το Samsung.

Συσκευές σε αναμονή


Πολλές φορές ξοδεύετε ρεύμα χωρίς καν να το καταλαβαίνετε. Αυτό συμβαίνει με τις συσκευές που βρίσκονται σε αναμονή, όπως οι τηλεοράσεις, οι υπολογιστές, ή τα κινητά που μένουν για ώρες στο ρεύμα και φορτίζουν.
Το κόκκινο led είναι αυτό που καταναλώνει ρεύμα  και αν είναι πολλές συσκευές τότε όλες αυτές προσθέτουν στην αυξημένη κατανάλωση.
Φροντίστε να κλείνετε όλες αυτές τις συσκευές όταν δεν τις χρησιμοποιείτε και να τις βγάζετε από την πρίζα όταν πηγαίνετε για ύπνο.
Ένας καλός τρόπος είναι να κλείνετε το πολύμπριζο ώστε να κλείνουν όλες μαζί.


Θερμοσίφωνας


Χρησιμοποιείτε ζεστό νερό στο ντους, καθώς και για να πλένετε τα πιάτα και τα ρούχα. Με λίγα λόγια καταναλώνετε αρκετό. Φυσικά, η πραγματική ποσότητα ενέργειας που ξοδεύετε όταν ανάβετε το θερμοσίφωνο έχει να κάνει με τον τύπο και το μέγεθός του αλλά και με το πόση ώρα χρειάζεστε για να κάνετε ντους. 
Για να μην ξοδεύετε πολύ ρεύμα πρέπει να μειώσετε την θερμοκρασία του θερμοστάτη στον θερμοσίφωνα. Προφανώς δεν πρέπει ποτέ να τον αφήνετε αναμμένο για περισσότερο από 30 λεπτά. Εκμεταλλευτείτε το νυχτερινό ρεύμα που είναι πιο οικονομικό και προσπαθήστε να κάνετε πιο σύντομα ντους. Επίσης πλένετε τα ρούχα σας με κρύο ή χλιαρό νερό.

Αφυγραντήρας


Αν ζείτε σε περιοχή που έχει πολύ υγρασία τότε κατά πάσα πιθανότητα χρησιμοποιείτε αφυγραντήρα. Πρόκειται για μία συσκευή που αφαιρεί την υγρασία από τον περιβάλοντα χώρο μέσα στο σπίτι. Επειδή η υπερβολική υγρασία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία ή και στα έπιπλα του σπιτιού, γίνεται πολύ μεγάλη χρήση και κατανάλωση της συσκευής.
Το πόση ενέργεια καταναλώνει εξαρτάται από την ώρα που δουλεύει και από το επίπεδο της υγρασίας στο οποίο έχει ρυθμιστεί. Για να μην καίτε πολύ ρεύμα και να μην καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες ενέργειας μπορείτε να κλείνετε το δωμάτιο (τις πόρτες και τα παράθυρα) στο οποίο έχετε τοποθετήσει τον αφυγραντήρα. 
Καλό είναι να ξέρετε πως αν υπάρχει υγρασία σε ένα ολόκληρο σπίτι ένας αφυγραντήρας δεν μπορεί να την αφαιρέσει από παντού. Μπορείτε να επενδύσετε σε έναν καλό ψηφιακό αφυγραντήρα ο οποίος έχει καλύτερη απόδοση. Η meaco είναι πολύ καλή εταιρεία την χρησιμοποιούν στην Αγγλία που έχει θέμα με την υψηλή υγρασία.


Κλιματιστικό


Τα κλιματιστικά καίνε πολύ ρεύμα γι αυτό συμβαίνουν διακοπές ρεύματος τις ημέρες του καλοκαιριού με καύσωνα, όταν όλοι χρησιμοποιούν τα κλιματιστικά τους στο φουλ.
Αυτό που μπορεί να μην γνωρίζετε είναι πως τα κλιματιστικά τύπου inverter κάνουν μεγάλη οικονομία παράγοντας θερμική ενέργεια πάνω από 3 φορές περισσότερο από ένα κοινό αερόθερμο. Ποια είναι, όμως, η σωστή θερμοκρασία που πρέπει να βάζουμε στον κλιματισμό; Η σωστή θερμοκρασία είναι 10 βαθμοί πάνω από την εξωτερική θερμοκρασία τον χειμώνα και 10 βαθμοί κάτω από την εξωτερική θερμοκρασία το καλοκαίρι.
Η ΔΕΗ προτείνει 25-26 βαθμούς το καλοκαίρι.